Η σβούρα χώρος αλληλεγγύης

Αν η αλληλεγγύη αποτελεί σταθερά θεμελιώδες συστατικό στοιχείο για κάθε συλλογικότητα που θεωρεί την ύπαρξή της σαν κομμάτι ενός συνολικότερου κινήματος, στις μέρες μας εκτοξεύεται σαν το σημαντικότερο χαρακτηριστικό που διέπει την κινηματική συμπεριφορά. Από τη συμπεριφορά μας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και την αρωγή μας απέναντι σ’ αυτούς που συλλαμβάνονται, μέχρι τη λειτουργία των κοινωνικών ιατρείων και των συσσιτίων η αλληλεγγύη αναδεικνύεται ως ο αντίποδας στην επιχειρούμενη συνειδητή προσπάθεια αποσάθρωσης του κοινωνικού ιστού. Είναι, σήμερα περισσότερο από ποτέ, το κύριο στοιχείο που συντελεί στην οικοδόμηση ενός συλλογικού κοινωνικού υποκειμένου.

 

Η Σβούρα έχει υιοθετήσει αυτή τη θέση και επιδιώκει να αναγάγει τον χώρο της και σε χώρο αλληλεγγύης. Και βέβαια δεν αναφερόμαστε για την αλληλεγγύη ανάμεσα στα μέλη της ή προς τα μέλη της, αλλά απέναντι σε πρωτοβουλίες για την υποστήριξη κοινωνικών ομάδων που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα επιβίωσης απέναντι σε συλλογικότητες, μικρέςήμεγάλες, που μέσα από την αυτοοργάνωση δίνουν τη δική τους μάχη για να υπερασπιστούν μια αξιοπρεπή ζωή απέναντι σε κινήματα πουοραματίζονται και πραγματώνουν στο μέτρο των δυνατοτήτων τους έναν τρόπο ζωής όπου η αυτοοργάνωση, η άμεση δημοκρατία, η συναίνεση, έχουν τον καθοριστικό ρόλο.

 

Έτσι στο πλαίσιο αυτό, σήμερα μπορείτε να βρείτε στη Σβούρα:

 

 -   Μπλουζάκια και αφίσες που είναι εμπνευσμένα από το ζαπατίστικο κίνημα και τα έσοδα προορίζονται για την ενίσχυση των εξεγερμένων ιθαγενικών κοινοτήτων της Τσιάπας.

 

-   Απορρυπαντικά που παράγουν οι εργαζόμενοι του κατειλημμένου εργοστασίου της ΒΙΟΜΕ, στη Θεσσαλονίκη.

 

-   Σαπούνια τα οποία δάσκαλοι και γονείς μαθητών του 13ου  δημοτικών σχολείων Κερατσινίου παρασκευάζουν από αγνά υλικά και μέσω της πώλησης των οποίων ενισχύεται η διατροφή σε 50 περίπου οικογένειες μαθητών των σχολείων αυτών.

 

-   Τσάντες που η ομάδα του «Σκώρου» κατασκευάζει από υλικά που συγκεντρώνει στο μαγαζί της και από την πώλησή τους ενισχύεται η δυνατότητα να κρατήσει ανοιχτό τον χώρο αχρήματης ανταλλαγής πραγμάτων που διατηρεί.

 

επικοινωνία...

Επικοινωνήστε μαζί μας στον τηλεφωνικό αριθμό 2103801375, και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου svouracoop@espiv.net

που είμαστε...

Η σβούρα βρίσκεται Σπύρου Τρικούπη 21 στα Εξάρχεια, και είναι ανοιχτά Δευτέρα - Τετάρτη και Σάββατο 11.30 έως 15.00 και Τρίτη - Πέμπτη 11.30 έως 15.00 και 17.30 έως 20.30.

περί σβούρας...

"Η σβούρα της κοινωνικής αλλαγής συνεχίζει να περιστρέφεται αυτόνομα. Δεν γνωρίζουμε ούτε τη διάρκεια ούτε την κατεύθυνση της περιστροφής. Ο πειρασμός να της δώσουμε μια ώθηση για να επιταχύνουμε τον ρυθμό της, μπορεί, παρά τις καλές μας προθέσεις, να τη σταματήσει. Πιθανότατα, ο καλύτερος τρόπος ενδυνάμωσής της είναι να φανταστούμε ότι και εμείς οι ίδιοι αποτελούμε μέρος της κίνησης: στριφογυρίζοντας, χορεύοντας, όλοι μαζί και ο καθένας χώρια. Με άλλα λόγια, να συμμετέχουμε, ακόμα και αν δεν έχουμε τον έλεγχο του τελικού προορισμού.» Από το βιβλίο του Ραούλ Ζιμπέκι «Αυτονομίες και χειραφετήσεις».

 

 

βίντεο / μουσική...

κοινωνικά δίκτυα...